Ahad, 25 Oktober 2009

siapa aku 5 tahun lagi?, teka-teki dan forget blog stuyz

23 Oktober hari tue, ada aktiviti makan-makan kat Kuala Perlis. Aktiviti makan-makan yang hanya melibatkan AJK dan fasilitator program Nawaiti Palastien 2 under Cuya. Cuya adalah naib presiden JPMDPP. Muda setahun dari aku dan kami-kami yang lahir 1987. Tapi satu level jer coz dia pun semester lima jugak sekarang.

Mula-mula kitorang bekumpul kat depan pejabat DPP SME Bank dulu then bila semua dah sampai, barulah kitorang gerak ramai-ramai. Antara JPMDPP yang terlibat adalah Kak Dayah, Cuya, Trexx, Dolly, Lian, Ika and aku si cute. Hee. So nak pegi Kuala Perlis tue, aku, Kak Dayah, Dolly dan Lian naik kereta Ika.

Pendekkan story, kitorang makan-makan dalam pukul 8.30 pm. Itupun dah kebulur menahan lapar. Si Trexx dengan si Dolly yang sengal tue, siap main curi-curi makan lagi. Ehmmm. Aku ignore jer la.

Bila dah kenyang, kitorang move ke taman permainan kanak-kanak. Aku dengan Dolly main jongkang-jongkit. Hahaha. Kelakar plak. Sengal la kami berdua nie. Sampai rasa macam nak terhumban jer aku time main tue. Yang si Dolly plak seronok gelak-gelak. Poyo punye Dolly. Lepas panat main jongkang-jongkit, kami main buaian la pulak. Kanak-kanak riang la kata kan. Memang rasa free la minda time tue.

Then, kitorang lepak kat tepi tembok kat pantai. Duduk mengadap laut ditemani bebintang dan bulan sabit. Jiwang ayat. Time tue, Ika ngan Lian dah lepak lama. Kak Dayah ngan Trexx lepak kat area situ jugak. So, kitorang berenam duduk berkumpul sambil sembang-sembang. And Kak Dayah tanya, ‘apa yang akan jadi kat korang lima tahun lagi?’ wah. Menarik jugak soalan nie. Masa tue, maybe tak semua yang concentrate kat soalan Kak Dayah coz suasana bising sikit. Tapi aku jawab, ‘Maybe time tue saya dah jadi isteri orang, dah ada kerja and…’ bla bla bla. Lepas tu si Dolly tanya, ‘Apa?’ . Aku pun tanya balik, ‘Apa kamu akan jadi lima tahun lagi?’ Jawapan Dolly lebih kurang dengan aku. Aku tanya lagi, ‘Kamu akan jemput saya bila kamu kahwin nanti?’ Dolly jawab, ‘Of course la saya jemput kamu.’ Pastu kami bincang pasal bisnes la pulak. Konon nak collaborate. InsyaAllah.

Lama jugak kami menyembang. Masing-masing dengan angan-angan masing-masing. After that, Cuya ajak balik. Ok bos! Kak Dayah said ‘Ok. bala tentera jom balik!’ Hahahaha. ‘Bala tentera’ means, aku, Ika, Dolly and Lian coz kitorang car-mate. Hee. Masa on the way balik, Dolly story cerita lucu. Aku layan jer. Lian duduk sebelah aku layan lagu. Kak Dayah menyembang dengan Ika. Pastu timbul idea nak main teka-teki dalam kereta untuk naikkan mood. So, aku pun keluarkan la teka-teki sengal. Bukan aku sorang, tapi dengan Dolly jugak coz kitorang pernah main teka-teki sebelum ni masa Seminar ANGKASA kat Langkawi hari tue. Berderai la ketawa kami berlima. Ada sekali tue aku tanya, ‘Apa benda yang masuk segitiga tapi keluar begulung?’ Penat la si Ika dengan Kak Dayah pikir jawapan. Pastu dorang mintak jawapan. Dolly said, ‘Jawapannya selepas lagu ini.’ Masa tu memang tengah on radio. Hahaha. Then Dolly jawab ‘Jawapannya ialah seluar dalam Yulie.’ Sengal Dolly. Kenakan aku yah. Pastu aku jawab, ‘Iya la. Seluar dalam kamu masuk segitiga tapi keluar terus belipat.’ Mengekek la kami ketawa.

Macam-macam la kami nie. Happy walaupun sometime ada yang mengguris hati. Mungkin ada yang dengki atau tak senang hati melihat aku senang hati. Jelez? Owh come on. Jangan rampas apa-apa lagi dari aku. Ambil pergi semua yang pernah menjadi milik mu. Tapi tinggalkan separuh untuk ku. Kerana tidak semua milik mu. Sekarang, bagi aku peluang untuk buat keputusan.

Owh ya. Ada sedikit berita mengejut. Maybe, blog stuyz akan didelete coz tetiba rasa macam tak larat nak mengupdate kedua-duanya. So, blog yuliezzz jer yang berupdate nanti. Why? Something wrong? No la. Just nak focus pada yang satu. Just anggap, aku juga boleh berubah.

bengang

Baru balik dari melepak dengan kawan yang agak rapat dengan aku sekarang. Mesti tertanya kenapa aku tak mention nama si ‘kawan yang agak rapat’ tu kan? Dengan niat suci just turun ke pasar malam coz dia ajak. Then, kebetulan otak aku pun penat study untuk kuiz isnin ni so aku pun setuju. Mula-mula kitorang pegi kedai-kedai dekat mall. Ada la tujuannya tapi malas nak explain. Then, kitorang pegi ke misi asal. Beli makanan kat pasar malam then lepak kat kerusi batu dekat parking kerete blok D. Sambil makan-makan, si kawan ni pun menceritakan something yang membuatkan aku menulis entri ini. Something yang menyakitkan hati sebenarnya.

Just imagine, apa perasaan anda bila ada orang cakap jangan percaya pada anda??? Sakit hati tak? Bukan setakat sakit hati, bengkak hati jugak aku rasa sekarang nie. Aku bagai nak gila mencari jalan penyelesaian, tapi orang tu naik gila juga membuka jalan persengketaan.
Ada orang dengki ker aku kawan dengan si ‘kawan yang agak rapat’ tu??? Ker rasa tergugat? Terancam? What is in your mind actually??? Tell me true. Fine.

Jangan buat aku mula rasa menyesal. Jangan buat aku mula benci kamu. Jangan buat aku jadi bukan yulie nurafnie. Thanks to si ‘kawan yang agak rapat’ tu yang buat aku bertahan tanpa melawan. Sukar bagi aku berperang dengan perasaan sendiri. Penat. Letih.

Sudah la aku dihukum tanpa aku tahu sebabnya. Orang tu nak main belakang pulak. Kadang-kadang aku harap, aku pun akan mudah benci kau seperti kau membenci aku. Tapi Tuhan, plizzz. Don’t, make me that. Berfikirla secara matang yulie.

Demi Tuhan, jika aku yang bersalah hukum la aku dengan seadilnya. Dan jika aku sedang dianiaya, lindungi la aku dengan sebaiknya. Dan jika ini ujianMu yang ku tidak faham maknanya, berikan aku petunjuk seterang-terang nya agar aku redha. Agar aku terima dengan hati yang rendah mengharap ada hikmah disebaliknya.

Tak mau nangis lagi sebab benda macam nie. Tak mau fikir lagi. Tak mau ingat lagi. Did you get me??? Apa-apa hal yang bersangkut-paut dengan aku, pliz direct to me. Jangan blame sesiapa. And jangan ingat sesiapa cuba mengapi-apikan sesiapa. Don’t judge me like before coz I never did it. Sesiapa mampu berubah. Sesiapa juga mampu menjadi yang lebih baik dari hari ini jika kita memberi dan membuka peluang. Jadi, jangan melatah dan tersungkur kerana emosi dan ombak minda mu yang kelabu!

Kalau kau rasa kau betul, kenapa diam dan bersembunyi? Kalau kau rasa kau dah matang, ayuh face to face! Berbicara dengan all out.

Aku dah tawar hati. Let me stay away. Urgghhh! Damn it!

Kenapa airmata nie keluar? Stupid! Jangan nangis yul. Jangan. Be strong. Keep strong. If there are so many stars smiling at you, be the SUN and keep giving the shine. Erghhh. Just maaf bila aku tak mampu jadi yang sesempurna mungkin. Babai.

Selasa, 20 Oktober 2009

special entri for Trexx

Hari nie (19 Okt) dalam claz IT Project, aku sibuk on-line and chatting dalam facebook. Well, antara insan-insan yang chatting dengan aku at that time adalah jeng jeng jeng Kak Fie, Emelia, Dolly, and Athyrah a.k.a Trexx.

Menyentuh tentang tajuk entri nie, mesti ramai yang bertanya, why ‘special entri for Trexx’ ? Well, tengah chatting tue Trexx mintak pendapat. Rasa macam nak tulis balik dialog kami tue tapi sorry aku tak ingat. Kalau dialog mesej sure aku akan salin seketul-seketul. But never mind la, Trexx said ‘setuju tak kalau aku kata menyintai tak semestinya memiliki?’. Yah. Absolutely aku setuju. Aku just cakap, ‘Jika kita cintakan seseorang, maka merdekakanlah dia.’ Segalanya pasti akan berbaloi. Lambat atau cepat.

Tak ada manusia yang inginkan kekecewaan tapi itu tidak bermakna ada permit untuk kita wujudkan paksaan dalam mencapai satu-satu hajat dan impian. Percayala, kita seringkali meminta apa yang kita mahu tapi Tuhan akan memberi apa yang kita perlu. Anything happened with a reason.

Cinta? Huh! Kalau nak elobrate tentang cinta, terlalu general dan luas. Ok la. Bagi memenuhi permintaan Trexx yang nak aku tulis tentang benda nie kat dalam blog, so aku tulis jugak la.

Kalau aku ditanya apa itu makna cinta, aku akan jawab ‘Ianya satu perasaan yang datang tanpa dipinta. Perasaan yang datang tidak bersebab. Perasaan yang menyebabkan kita ingin menjajah perasaan si dia.’ Bila kita sayang, kita akan ada keinginan untuk tahu segala-galanya tentang dia. Even benda tu sesimple zarah. Segalanya terasa indah. Rindu, sayang dan cemburu. Yah. Felt it?

Tapi bila aku ditanya apa itu makna kecewa, aku akan jawab ‘Ianya satu azab dimana aku berasa lemas dalam debar mengharap dalam lautan kekeliruan. Perasaan sakit bila terasa keinginan aku bukan impian dia. Harapan aku bukan mimpi dia.’ Kita akan rasa, I want but I cant. Pernah rasa macam nie? Yah. Aku pernah. Almost two years ago.

To trexx, why asked me this? Did I miss something which I supposed to know? Come on…tell me what and tell me why. Desire to know it.

Satu saat kita akan rebah, tersungkur dan jatuh. Kita rasa macam taknak bangun. Give up. Lantak la. But, aku bercakap berdasarkan pengalaman. Its not working. Life must go on. Bila segalanya kelihatan kian hilang, ingatlah masa depan masih ada.

Something happened to me. In this year jugak. Dan aku memilih untuk berikan space selebar-lebarnya pada diri aku dan dia. Kita dah dewasa dan matang. So, berfikirla seperti itu. Hari ini, aku masih meneruskan liku hidup. Sebab aku tahu, seperti yang pernah aku kata ‘Tuhan takkan uji kalau kita tak mampu.’

Perasaan sering mengelirukan tapi hati tak pernah menipu. So, akal kita dikuasai oleh yang mana? Think about it.

As a conclusion, =p no matter happened hidup kena sentiasa ready. Mental kena kuat. Hati kena tekad. Tiada paksaan dalam perhubungan so jangan wujudkan paksaan. Keep loving and keep loving. Semuanya akan berbaloi. Itu pasti. Sebab takdir itu dihujung usaha kita.

Jangan sesekali berubah untuk memiliki cinta tapi berubahla untuk menjadi yang lebih istimewa. Athyrah, you’re someone special. Maybe not for world but for who love you as you are. As special as you. Who meant to be with you. Your destiny.

Trexx you are loved. Always. You get what you give. Athyrah you are remembered. Forever till the end. You smile with scaled with a kiss.

p/s; blerrr tak? =p