Ahad, 27 September 2009

messages

Dua tahun lalu. Aku ada satu kisah. Aku ada satu cerita. Dimana aku…dan dia…kini dalam ingatan. Abadi dalam kenangan. Terasa ingin ku kongsi disini. Sebab masih ku simpan sejak malam itu. Dua tahu lalu. Messages...

As’kum..mf klu sy mengganggu awk..yul sy nk mnta mf atas apa yg brlaku..sy akui pe yg trjadi brpnca dr sy..mgkin da xde ruang lg tuk sy di hati awk..cume pe yg sy nk awk mfkan kslhan yg sy lkukan trhdp awk..sy brsyukur krn dpt brkwn gn awk dlu..wlupun skjap, ia ttap mmbri ksan yg byk dlm hdup sy…kdg2 sy trluke atas tndakan sy sndri..tp bg sy, itu lbih baik dr melukekn hati org laen..sy brhrp sgt agar awk mmaafkan kslahan sy..moga awk brjumpe dgn lelaki yg sesuai dgn awk. Takecare yul.

Aku miliki separuh hati berbentuk cinta namanya..walau kau jauh..aku sentiasa mencintai mu..ingin aku imbas kembali memory..walau kau jauh..aku berjanji terus merindu..walau dipisah lautan biru..aku mahu kau tau aku mencintai mu..seperti cinta ini yang terbuku..you don’t know how I love you, I want tell you, I need you..and tell you I’m sorry..i tell you secret..and now you can ask me a question..and lets go back to the star..please tell me you love me..come back and hold me..you know I love you so…

At this time, aku membaca mesej ini mungkin bukan dengan perasaan seperti apa yang dia sedang rasakan ketika dia menulis itu. Still ingat lagi, waktu nie aku dah baring kat atas katil. Tengah mengantuk. And yes, masa nie.. hati aku dah terubat sedikit atas apa yang dah jadi antara aku dengan dia. Dan ketika itu, aku tidak lagi mengharap apa-apa. Mungkin sebab aku sedar, aku tidak yakin..aku takut. Dan aku membiar ia berlalu. Aku membiar tangan yang menghulur itu tidak bersambut. Dan mesej darinya lagi..

Kau datang bagaikan mimpi..kau hadir tak kusedari..sekian lama ku nanti kau disisi..mungkin kehendak Illahi..segalanya ku jalani..biar lelap tidurku di pelukmu..

Aku kah yang buta atau memang bukan jodoh kita??? Aku kah yang salah atau Tuhan hanya menguji dan kita tewas dengan takdir yang sepatutnya berakhir dihujung usaha kita? Aku melukakan..yah aku. Tapi sebenarnya aku melukakan hati kita. Dan kau tidak pernah tahu itu sebab aku tidak mampu membuat kau mengerti. I was miss you like crazy.

Aku ada dia. Tapi aku bukan milik dia. Aku ingin dia. Tapi aku tahu aku takkan mampu. Aku mencintai seseorang bukan kerana diri orang yang dicintai itu tapi kerana bagaimana dia membuat aku merasa dicintai.

Kita akan dapat memberi tanpa mencintai tapi kita takkan sesekali dapat menyintai tanpa memberi.

Aku pernah dengar satu cerita bagaimana seorang kekasih menghukum hati si gadis dengan menggantungnya tidak bertali dengan alasan mahukan si gadis mencari yang lebih baik dari dirinya. Yah. Si gadis terluka pilu. Namun separuh hatinya berkata, dia bangga dengan keputusan lelaki itu kerana dia berkorban demi kepentingan si gadis. Dan hari demi hari, masa itu berlalu. Menghapus sisa kenangan lama dengan memori baru yang kian tumbuh bercambah di hati si gadis.

Jika si gadis pernah berasa bangga dengan keputusan kekasih lama nya, kenapa dia sendiri tidak mampu membuat kekasihnya bangga dengan membuktikan dia juga boleh berkorban dengan mengenepikan semua yang menjadi sangkaan kekasihnya??? Adakah kerana yang sedang mekar itu kian membunga dihati? Tapi yakin kah kau wahai si gadis, ianya akan kekal memberi harum?

Well. Ramai yang bercinta bertahun-tahun, putus juga. Dan aku… yang selalu menjadi teka-teki mereka. Ok. what if this message said..

Saya rindu awak yul…

Dan aku membalas

Tolong berhenti berharap..

Dia..

Kenape mesti macam nie? Dah tiga tahun..

Aku..

Kalau cinta itu pilihan, saya akan pilih awak. Tapi cinta itu ketentuan. Dan hati saya kata tidak untuk awak.

Dia..

Saya memang tak boleh menang kalau nak dibandingkan dengan dia.

Aku..

Itu bukan soalnye

Dia..

Saya tetap tunggu lagi

Ok, itu mesej dari si Mr. S.

Ini mesej malam raya tahun lepas. Dari si Mr.A.

Ok..syg..cne da ok ke dmam tue?

Ok. Cukup. Itu yang paling simple yang berani dipublishkan. Yang lain, hee. =0. Biar aku sorang yang baca dalam inbox messages.

And about this message. Terharu dengan mesej macam nie.

Ingin ku kirim bunga.. bunga kan layu.
Ingin ku kirim salam.. takut yang disana tak rindu.
Ingin ku kirim sayang..bimbang hati keliru.
Ingin ku kata I luv u.. ku tahu disana takkan mahu.
Ingin ku curi hatinya.. ku mengerti ada insan yang lebih dulu.
Ingin ku menumpang sayang.. Namun dia bukan seperti itu.
Ingin ku gubah puisi.. yang ada namanya dalam lagu.
Ingin ku.. Ingin ku.. Teringin aku.. Beritahu..
Hati ini sudah lama jadi milikmu.
Ingin ku.. Ingin ku.. Teringin aku.. Berlalu..
Buang kau jauh dalam mimpiku.
Kerana anganku cuma anganku.
Kerana dirimu ada dirinya.
Bukan inginku..bukan anganku..
Maafkan hati ini.. ampunkan perasaan ini.. ku tidak rela.. ia jadi begini..

Hemhh. Yah. Aku mahu seorang yang bijak berpujangga. Tapi, mungkin bukan kau wahai si pujangga.

Rabu, 16 September 2009

aku sedar

Baru balik dari pasar malam changlun terus berlari pegi cari toilet. Perut terasa sakit sangat. Lama giler aku duk mencangkung kat toilet tue. Saat aku taip entri nie, tangan teketar-ketar. Maybe sebab penat ‘membuang’. Hahahaha. Pastu Amy datang ambik makanan yang dia pesan kat kitorang tadi. Kitorang means aku ngan Kak Long. Then, dia bagi kad Raya dari Kak Fina. Rasa pelik coz kad Raya dia macam berat. Sekali aku bukak, ehmm…patutla. Kak Fina siap tampal duit syiling 20 sen, 10 sen and 5 sen. Kononya duit raya. Hee. Ok, aku nak share ucapan dia kat sini.

Assalamualaikum..
yulie oh yulie. Hehe.

  • First, of course kenalah ucap dulu: SELAMAT HARI RAYA! =)
  • Second, mustilah kena mintak maaf, kalau ada berdosa pd yulie. Termarah, tertinggi suara, dan segalanya yang ter-ter.0-0 ya.
  • Semoga yulie terus tabah menghadapi dugaan hidup. Suatu hari, semuanya akan berbaloi juga.
  • Blog musti update! Hee..
  • Banyak lagi nak cakap, but right now, this is it.
  • Take care!


Aku suka ayat nie ‘Semoga yulie terus tabah menghadapi dugaan hidup. Suatu hari, semuanya akan berbaloi juga.’ Why? Coz, I feel something yang cuba disampaikan. Macam ada maksud yang mendalam. Dan hanya orang yang membaca maksud hatiku sahaja yang akan mampu mengungkapkan itu. Wah gitu!

And for my besday wishing… aku suka Trexx punyer. Sounds like this;

Yulie!! Happy Birthday! Huhu Moga ko sentiase kuat mghadapi dugaan hidup. Itu jak pesanku. God bless u! N im glad that I know u! haha there’s much I can learn 4rm u. All da best yulie in life, may happiness always b der 4u. N d0 pr0ud of who u r! U r someb0dy! N0t just anybody, bt s0methink in u makes u special! Just b urself!

Wah! Ok. I’m somebody. Thanks trexx! Dalam pada aku cuba melarikan diri dari kamu semua, aku sedar yang kamu mendekat. Dalam pada aku mencari yang lain, aku tahu aku tidak tersisih. Hanya kerana aku yang menjauh. Hanya aku!

Life is circle. I believe that! Whatever you do, it will come back to you. Lambat atau cepat. Ia pasti. Samada yang back itu kebahagian atau penyesalan, pastinya ia berbaloi dan setimpal dengan apa yang kita pernah buat. So, think about that.

Dan siapa yulie nurafnie hari ini, adalah seiklas yul yang kamu kenal. Jika begitu aku di mata hatimu, jadi sebanyak itu lah aku yang akan membekas dalam kotak ingatanmu.

Khamis, 10 September 2009

antara kawan dan kekasih

Bukan dah tak sayang apalagi berubah hati. Once I said I love, its mean truly. Cuma kadang-kadang kita perlu akur dengan keadaan. Ok. Stop saying that you are getting forgotten. Itu ker yulie nurafnie yang awak kenal selama nie??? Hanya kerana satu kesilapan, dan mudahnya yang indah dilupakan.

Hidup bukan bergalas dengan hanya sekilo tanggungjawab dan komitmen. Dan hubungan yang perlu dijaga dalam hidup ini bukan hanya cinta. Someone was asked me, ‘antara cinta dan teman…kau pilih yang mana?’ Well, soalan yang simple tapi rumit untuk dijawab jika kita benar-benar tersepit diantara keduanya.

Jawapan aku, aku mahu berkorban sehabis daya ku untuk si teman yang amat ku sayang. Dan aku mahu si cinta mengerti hadirnya satu kesempurnaan bagi ku. Si teman yang mengajar aku erti ketawa lebih dulu dari si cinta. Dan bererti untuk menjalin sayang dengan si cinta bukan la dengan syarat aku perlu behenti menyayangi si teman. Di antara dua ini, aku memilih untuk membutakan hati ku. Supaya kedua-duanya terluka bersama ku. Agar kedua-duanya sedar betapa aku derita tanpa salah seorang daripadanya.

Merajuk si teman membuat aku menjauh hati. Terguris hati si cinta menjadikan aku tidak keruan.

Betapa aku menghargai kejujuran yang kau beri. Tiada yang menjadi impian selain rahmat kasihMu Tuhan. Yang terbias menyinari sekeping hati seorang insan bernama teman.

Kehadiranmu menyentuh kalbu. Menyalakan obor pengharapan. Setia ku takkan luluh dalam kesakitan. Tumbuh subur dalam doa ku.

Betapa aku mensyukuri ketulusan dalam berkasih. Cinta yang semakin kesamaran kau gilap cahaya kebahagian. Tulus keikhlasan menjadi ikatan dengan restu kasihMu Tuhan.

Kehadiranmu mendamaikan hati yang dahulu keresahan. Cinta ku takkan pudar diuji dugaan. Mengharum dalam harapan.

Jadi, tolong fahami. Ku minta di mengerti. Untuk si teman, jangan kata kau ku tinggalakan. Untuk si cinta jangan sebut kau ku abaikan. Andai kamu tidak membaca dalam bahasa hati ku, berhenti sebut sayang aku.

Ku benar-benar cinta. Ku sungguh-sunguh sayang. Ku amat-amat perlu. Kamu…. Sayap-sayap ku.

10 september 2009

Jam dah tunjuk 2.35 am. September 10, 2009. First entri yang di post dengan angka usia ku yang baru. Harapan ku semoga yang baik berterusan. Dan jangan la Tuhan menguji aku dengan cubaan yang tak tergalas oleh ku. Semoga jalinan setiap ukhuwah ku dengan semua hambaNya yang ku sayang bertaut utuh di tangkai hati ku. Jangan biar ia kurang walau sedikit pun. Kekal kan rasa hati ini selagi ia memberi damai.

Aku ingin hidup secerah mentari yang menyinar ditaman hatimu. Aku ingin seriang kicauan burung yang terdengar dijendela jiwamu. Aku ingin segala-galanya damai penuh mesra membuah ceria. Aku ingin menghapus duka dan lara melerai rindu didalam dada.

Tengah hari esok ada midsem untuk Current Issues in Network. Baru habis baca semua note. Pagi sok just nak buat final reversion. Semoga tarikh dengan number kegemaran ku mampu memberi tuah. After midsem, ada online kuiz untuk IT Project Management plak. Erghhh!

Anyway terima kasih kepada semua yang wish and bagi hadiah. Thanks! Wish me luck ye. Ok la. Need to rest. Daa.

Isnin, 7 September 2009

writing


Sekarang 1.38 am 7 hb September 2009. Aku still bersengkang mata depan notes. Prepare untuk midsem 8 hb and 10 hb nie. Rasa otak dah jammed and tak mampu nak process input untuk disimpan sebagai data untuk dijadikan ouput as answer for midsem paper. Prinsip aku, jangan paksa otak. Nanti boleh jadi gila. Hahaha!

Teringat kat kampung. Rindu. Teringat kat dia. Sayang. Ok. Whatever la.

Baca note sambil dengar lagu. Tetiba lagu slow nie, rasa sayu plak. Lagu slow bukan lagu cinta cintun yer. Lagu nasyid. Jangan tak tau yang aku juga penggemar lagu-lagu dakwah. Cerita Islamic pun aku layan. Tapi tengok pengisian gak la. Nape? Tak pecaye ea? Its up to you. Do I care??

Rembulan cahayanya menawan. Menerangi kegelapan malam. Bebintang sinarnya berkedipan. Menghiasi cahaya bulan.

Sekarang nie, aktiviti miss yuyul agak pasif. Dah jarang keluar bilik. Sampai ada orang naik heran aku selalu kat bilik. Haiii, ada kat bilik salah. Takda kat bilik pun salah gak ker??? Busy tengok movie. Hahaha. Agak-agak kepala dah sewel mengadap assignment, aku pun tengok cerita dalam labtop. Tak pun aku baca komik. Tak pun, keluar jalan sorang-sorang kat area kolej ambik angin. Bila dah hilang sewel, baru sambung buat assignment balik.

Try nak menjaga hati yang dah terbiar lama. Maybe dalam tak sedar aku terignore tanpa niat. Lewat ku sedari nilai sayang mu. Maaf aku lewat. So, sekarang aku mula sedar apa yang penting. Dan berikan aku peluang untuk buktikan. Untuk mewarnai lakaran mimpi mu. Percayalah, setiap manusia boleh berubah. Mungkin aku tak mampu menjadi diri orang lain, tapi aku yakin dan lebih dari yakin bahwa aku mampu dan lebih daripada mampu untuk menjadi yang lebih baik.( Cakap apa nie yul??? ). Well, tujuan aku menulis bukan untuk membuat readers faham tapi just nak meluah. So??? Tiada bayaran dikenakan untuk membaca dan tiada cukai dikenakan jika tak sudi nak baca.

Ohw ya, siang tadi Ija tanya sikit pendapat aku berkenaan masalah dia. Tak tau macam mana nak explain kat sini walaupun tiada istilah kerahsiaan. Tapi apa yang aku boleh cakap, Ija try cari solution to avoid benda yang mengganggu dia dari focus pada study. Dalam hati ‘macam sama jer masalah kita nie…’

Pada aku, manusia tak boleh lari dari halangan. So take it as a challenge. Cuma, jangan sesekali pernah tewas dengan keadaan tapi kita lah yang perlu tewaskan keadaan! Lagipun, manusia yang hidup tanpa masalah merupakan manusia yang bermasalah dan manusia yang hidup tanpa tekanan sebenarnya tertekan. Bukan laut kalau tak berombak dan bergelora. Jangan cari pelangi tika terik sinar mentari. Jangan cari bintang tika awan mendung menanggung hujan. Tapi cari la bulan… yang sinarnya satu namun cahayanya melimpah satu dunia. Dan kau akan mengerti kita berkongsi cerita. Saling melengkapkan. Saling mencorakkan…

Ehmm. By next week, penghuni kolej bukit yang cantik nie akan mula mengusung beg dan memenuhi ruang tempat menuggu bas untuk balik ke kampung. Macam yang Kak Fina pernah cakap, budak UUM nie kalau dapat cuti macam kena sawan. Hahaha!

Yang aku plak, akan ambik peluang nie untuk beraya kat Terengganu dengan Mira. Mira is my coursemate and antara orang yang cloze dengan aku kat sini. Sejak semester satu lagi dia selalu ajak aku pegi rumah dia tapi rasa macam malas. So, time ni la baru rasa macam ada mood sikit. Sepatutnya mak suruh balik Sabah or beraya kat Banting tempat uncle aku. Tapi, yul is yul. Suka mencuba. Sorry uncle. Selamat hari raya maaf zahir batin.

Kenanglah sebuah pertemuan
Kerana disitu tercipta
Kemesraan

Hargailah setiap kejujuran
Kerana disitu terjalin
Persahabatan

Hargailah segalanya
Kerana itulah nikmat
daripada Tuhan

Rasanya itu jer la watikah dari aku untuk kali nie. Need to study! Ok. Daa.